Quantcast
Channel: Häähullun haaveiluja
Viewing all articles
Browse latest Browse all 92

Häämatka osa 2: Kulttuuria, historiaa ja upeita kokemuksia

$
0
0
Ihan pelkkää löhöilyä ei meidän honeymoon sentään ollut, vaikka olisihan sekin ollut aivan ihanaa. Kun nyt kuitenkin Meksikoon saakka lähdimme, niin halusimme kokea myös hieman paikallista historiaa. Akumal sijaitsee Jukatanin niemimaalla, joka oli esikolumbiaanisen maya-sivilisaation vaikutusaluetta. Alueelta löytyykin useita salaperäisiä mayatemppeleitä ja -kaupunkeja. Mayojen historia on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoista, joten oli mieletöntä päästä tutustumaan siihen lähemmin!

Kävimme opastetulla retkellä Chichén Itzássa, joka on ehkä alueen kuuluisin mayojen historiallinen kaupunki ja Meksikon merkittävimpiä nähtävyyksiä. Chichén Itzán kukoistuksen aika osuu vuosille 900-1200 jaa. Vuonna 2007 se valittiin maailman uusien seitsemän ihmeen joukkoon. Onkin sanottu, että missään muualla ei pysty yhtä lailla kokemaan, millainen maya-kaupunki oli loistonsa aikaan. Alueen keskeisin temppeli on sulkakäärmejumala Kukulcánin pyramidi ja muita upeita nähtävyyksiä Chichén Itzássa ovat muun muassa pok a tok -pelikenttä Juego de Pelota ja Cenote Sagrado -lähde, joka toimi keskeisenä ihmisten uhrauksen kohteena. Oli kyllä upea kokemus ja paikanpäällä olisi viihtynyt pidempäänkin, sillä tuntui, ettemme ehtineet varatussa ajassa kunnolla tutustua koko alueeseen.

Temppeli Kukulcán toimii kivestä rakennettuna mayalaisena kalenterina. Pyramidissa porrasaskelmia on 365 eli vuoden päivien lukumäärä. Mayojen maailma oli syklinen ja päivät, kuukaudet sekä vuodet jumalia



Tässä muurissa oleviin reikiin iskettiin uhrattujen päät kepin päähän, joko kunnianosoituksena uhratulle tai peloitteena vihollisille

Cenotet olivat usein mayoille pyhiä ja he heittivät niihin uhriesineitä ja ihmisiä lepyttääkseen jumaliaan. Tiettävästi myös tähän Cenote Sagradoon on aikojen kuluessa uhrattu monia ihmisiä.


Cenoteihin pääsimme tutustumaan tarkemmin toisella retkellämme, kun pakkasimme uimapuvut ja pyyhkeet kassiin ja lähdimme snorklaamaan niin upeita värikkäitä kaloja vilisevään laguuniin kuin jännittävään veden täyttämään cenote-luolaankin. Luolacenotesnorklaus oli yksi ehdottomista suosikkijutuistani koko matkan aikana! Luolassa oli uskomattoman kirkas vesi ja katosta roikkuvat tippukivimuodostelmat olivat ihan mielettömän upeita, kuten myös vedenalainen maailma. Joissakin kohdin luola olisi jatkunut alas pimeisiin syvyyksiin, joka sai sisäisen seikkailijani heräämään. Luolasukellus olisi niiiin mahtavaa kokea, mutta ehkä kuitenkin liian hurjaa meikäläiselle. Tyydyn toistaiseksi tähän snorklailuun. Retken lopuksi piipahdimme vielä avoimella cenotella, johon pääsi hyppäämääm 4m korkeudesta tai liukumaan zip linea pitkin. Valtavan hauska päivä.

Lisää snorklailua pääsimme kokeilemaan omatoimiretkellämme Akumal Bay Beachille, jossa tavoitteenamme oli päästä pulikoimaan mahtavien merikilpikonnien kanssa. Varasimme rannalta meille oman oppaan, jonka opastuksella snorklailimme rannalla kilpikonnia bongaillen sekä koralliriutan värikästä vedenalaista maailmaa ihmetellen. Siellä ne suuret kilvekkäät otukset mutustivat kaikessa rauhassa pohjasta meriheinää meidän ihmetellessä niitä aivan lähietäisyydeltä. En jotenkin ollut aikaisemmin edes tajunnut, että kuinka suuria jotkut merikilpikonnalajit ovatkaan! Niin upea kokemus!

Ja kun Meksikossa kerran oltiin, niin pitihän reissun aikana tutustua pieneen paikalliseen perheyrityksen pyörittämääm Mezcal-tehtaaseen. Opimme, että tequila on (shampanjan tapaan) vain tietyllä alueella kasvaneista agaavekasveista valmistettua juomaa, kun muualla Meksikossa valmistettua samasta kasvista tuotettua juomaa kutsutaan mezcaliksi. Oli mielenkiintoista päästä tutustumaan tequilan/mezcalin valmistukseen ja vielä kiinnostavampaa oli tietysti tutustumiskierrokseen kuulunut maistelu! Suomessa myytävä tequila on kypsyttämätöntä "blancoa", joka meksikolaisten mielestä on roskaa. Maistelimme eri ikäisiä juomia 2kk tammitynnyrissä kypsytetystä aina jopa yli 3 vuotta kypsytettyyn saakka. Oli kyllä aivan eri makuista kuin Alkon tequilat. Opimme myös, että tequila pitäisi nauttia sitruunan sijaan limelohkon kera - opas tiesi kertoa, että Suomessa käytetään sitruunaa itseasiassa kauan sitten sattuneesta käännösvirheestä johtuen.


Ylemmässä kuvassa agaavepelto ja alemmassa kuvassa näkyvillä myös kasvin ytimet, joista tequila valmistetaan

 Ensin agaaven ytimet kypsytetään uunissa ja sitten murskataan ylemmässä kuvassa näkyvällä laitteella, jonka jälkeen mehun annetaan käydä, se tislataan ja vanhennetaan tammitynnyreissä.


Pitihän se ostaa kotiinkin tuliaisia, joten matkaan tarttui kaikkia suosituinta neljää ikäluokkaa; Blancoa, jota ei ole kypsytetty lainkaan, Reposadoa, joka on ikääntynyt tammitynnyrissä 2–12 kuukautta, Añejoa, jota kypsytetty tammitynnyrissä vähintään 1–3 vuotta sekä Extra Añejoa, jota on kypsytetty tammitynnyrissä vähintään kolme vuotta. Lisäksi olisi ollut tarjolla myös uutuutta, "antiikki-mezcalia", joka on levännyt tammitynnyrissä jopa 6 vuotta. Se tosin alkoi olla jo sen verran hintavampaa, ettei päätynyt meidän tuliaiskassiimme.


Rentoutumisen ohella saimme siis matkallamme kokea runsaasti mielenkiintoista historiaa ja kulttuuria sekä paljon uusia mahtavia kokemuksia, joista riittää muisteltavaa vielä pitkäksi aikaa. Voi olla, että Meksikoon on palattava vielä uudemmankin kerran!




Kaikenkaikkeaan häämatka oli juuri sitä mitä halusimmekin ja vielä paljon enemmän!



Viewing all articles
Browse latest Browse all 92

Trending Articles